Saturday 5 May 2012

5. Међународни фестивал документарног филма BELDOCS

Sinoć je u Sava Centru projekcijama filmova “Biba struja” i “Lice revolucije” zvanično otvoren peti BELDOCS 2012 - međunarodni festival dokumentarnog filma.
Ove godine na festivalu će biti predstavljeno 29 dokumentarnih filmova u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu. Od 13 dugometražnih dokumentaraca iz Srbije njih 8 će se boriti za titulu “najbolji srpski dugometražni dokumentrani film”. Žiri u ovoj kategoriji čine: Mladen Đorđević (režiser), Dejan Zečević (režiser), Ivan Mandić (režiser). Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene još dve nagrade. Nagradu za najbolji film u međunarodnoj takmičarskoj selekciji dodeliće žiri u sastavu: Maja Volk, Dragan Jovićević, Marina Đurašković, a za najbolji domaći dokumantarni film Saša Radojević, Andrej Klemenčić i Radmila Đurica.

O nagradi za najbolju fotografiju odlučivaće žiri kojeg čine Đorđe Nikolić (direktor fotografije), Vladislav Lašić (scenograf) i Nikola Stanković (režiser).
U okviru posebne programske celine Angažovani dokumentarni film biće predstavljeni dokumentarni filmovi o ljudskim pravima, kao i društveno angažovani filmovi, koji će biti i povod za tribine nakon projekcija.
Nakon ceremonije svečanog zatvaranja, 9. maja, uslediće premijera filma “Marina Abramović: Umetnik je prisutan”, Metjua Ejkersa, koji predstavlja jedno fascinantno putovanje u svet radikalnog performansa. Film je intimni portret intrigantne žene koja ne povlači granicu između umetnosti i svakodnevnog života.


No comments:

Post a Comment